kopkopkopkop

De molen

Korenmolen De Hoop is een achtkantige stellingmolen. De HoopOp een gemetselde stenen voet staat een houten achtkant. Daarbovenop de draaibare kap met het gevlucht. Omdat het hier om een stadsmolen gaat moeten de wieken om goed wind te kunnen vangen boven de omliggende huizen uitkomen. Daarom heeft de voet een hoogte van ruim acht meter. Vroeger was dit voldoende omdat de meeste huizen niet hoger waren, met de tegenwoordige hoogbouw loopt onze molen echter kans dat de wind uit de zeilen genomen kan worden.
Aan de voorkant van de kap zitten de wieken die de wind opvangen. Omdat de wind niet altijd uit dezelfde hoek komt moet de molenaar de kap op de wind kunnen draaien. Om dit zogenaamde kruien mogelijk te maken zit aan de achterkant van de kap de staart. Met schoren zit de staart aan de door de kap stekende lange en korte spruit. Als een soort van gigantische vleugelmoer kan de kap dan rond gedraaid worden.

Om gemakkelijk bij het gevlucht en de staart te komen loopt er om de molen een stelling. De hoogte van de stelling van onze molen is 8,40 meter. De molenaar is vaak op de stelling te vinden. Hij kruit daar de molen op de wind en afhankelijk van de windkracht legt hij meer of minder zeil op de wieken. Bovendien heeft hij hier een prachtig uitzicht op de omgeving wat hem goed van pas komt om de weersomstandigheden goed in te schatten.

 
 
momentje
momentje...