Korenmolen De Hoop Almelo
miniatuur miniatuur miniatuur miniatuur miniatuur
menuknop-open
menuknop-sluit
 

Bezoekadres:
Nieuwstraat 71a
7605 AB Almelo

Postadres:
Griffioen 14
7609 SH Almelo

0546-852752

06-51506525

Facebook

disclaimer

webdesign: Eddy Blenke

© 2009 - 2024 De Hoop - Almelo

februari – maart 2014 – restauratie boventafelement en kruivloer

Het begon allemaal vorig zomer toen de molen steeds zwaarder ging kruien. De Hoop heeft een neutenkruiwerk wat zoveel wil zeggen dat de kap op 24 houten blokken rust waarover deze glijdt bij het kruien. Dit kruit toch al zwaarder dan andere systemen maar toch was de molen altijd zonder overdreven inspanning op de wind te zetten. Nu was het echter geheel anders. Het kruien kostte enorme veel moeite en de molen kraakte in al zijn voegen, evenals de molenaar aan de slinger van de kruilier. Tijd voor nadere inspectie.


Eerst zelf maar eens naar het kruiwerk gekeken en daarbij kwamen we tot de conclusie dat het kruien vooral heel zwaar ging als de molen op het westen stond. We vermoedden dat er iets aan het verzakken was. Vlak achter het wiekenkruis is het gewicht waarmee de kap op de neuten ligt het zwaarst. Als dit zwaarste deel van de kap dan over een verzakt stuk moet, gaat het kruien extreem zwaar.

Jos Geverink van molenmakersbedrijf Groot Wesseldijk werd er bij gehaald en hij bevestigde onze vermoedens. Nadat ook de monumentenwacht had geconstateerd dat het inderdaad om een verzakking ging gaf de gemeente opdracht om het probleem op te lossen.
Er zaten slechte delen in het boventafelement. Het boventafelement is een horizontale achthoekige ringvormige constructie die de acht stijlen van de molenromp aan de bovenkant met elkaar verbindt. Het boventafelement bestaat uit acht zware houten platen waarvan er drie moesten worden vervangen. Op het boventafelement ligt de kruivloer. Dit is een platte houten ring waarin de neuten zijn vastgezet. Om de kruivloer zit een dikke houten band, de kuip. De kuip zorgt er voor dat de kap tijdens het kruien niet van de molen afglijdt. Ook van de kruivloer moesten enkele delen vervangen worden.

Op maandag 17 februari werd een begin gemaakt met de werkzaamheden.
Omdat de kap middels de neuten en de kruivloer op het boventafelement ligt krijg je dat laatste er niet zomaar uit. De kap van ongeveer 25.000 kg moest een stukje opgekrikt worden. Nadat dat was gebeurt kon de kuip losgemaakt worden. Deze werd tijdelijk aan de kap gehangen. Vervolgens konden de kruivloer en de stukken boventafelement worden verwijderd.
De bonte knaagkever had flink huisgehouden in het eikenhout van de kruivloer. Wat een massief blok hout had moeten zijn was het nu een soort van tunnel geworden. Geen wonder dat de neuten er door zakten. Opvallend was dat de diertjes het grenenhout van het boventafelement niet hadden aangetast.

Eenmaal uit de molen bleken de delen van het boventafelement echt heel slecht te zijn. Een verrassing was dat ze waarschijnlijk al eerder waren gerepareerd. Normaal bestaat zo’n deel uit één stuk hout. Nu was het een samengesteld geheel uit balken en een massa plankjes. De nieuwe elementen zijn van degelijk douglashout en uit één stuk. Dat kan weer jaren mee.
Een tegenvaller was dat de stijlen de tand des tijds ook niet ongeschonden hadden doorstaan. De pennen op de stijlen die het boventafelement op zijn plek moeten houden waren weggerot en een stijl bleek zelfs te kort. Er zijn nu nieuwe pennen gemaakt en de te korte stijl is op lengte gemaakt met kunsthars.

De molenmakers Timo en Dinand hebben met zijn tweeën de klus bijna geklaard en er een mooi stuk werk van gemaakt, waarvoor hulde. En dat laatste geldt ook voor gemeente Almelo die dit alles mogelijk financieel heeft gemaakt.

Klik hier voor een fotoverslag van de werkzaamheden.

lijn

Korenmolen De Hoop
Nieuwstraat 71a - 7605 AB Almelo
0546-852752 -=- 06-29277905

anbi
Facebook

© 2009 - 2024 De Hoop - Almelo