Korenmolen De Hoop Almelo
miniatuur miniatuur miniatuur miniatuur miniatuur
menuknop-open
menuknop-sluit
 

Korenmolen De Hoop
Nieuwstraat 71a
7605 AB Almelo

0546-852752

06-51506525

Facebook

disclaimer

webdesign: Eddy Blenke

© 2009 - 2024 De Hoop - Almelo

december 2019 – Nieuwe Kammen

Kammen in molenwielen bestaan uit een kop en een staart. Dat de nieuwe kammen in onze bonkelaar nog een extra staartje zouden krijgen hadden we niet verwacht.

De kammen van onze bonkelaar waren al lange tijd onze zorg. Veel kammen waren gespleten en we wisten dat er ooit wat aan gedaan moest worden. Vermoedelijke oorzaak van het splijten van de kammen was dat de kammen van het bovenwiel vooral met hun uiteinde op de zijkant van de bonkelaarkammen hun werk deden waardoor deze juist op een zwakkere plek zwaar bealast werden.

Op 24 april 2019 klonk er tijdens het malen er gebonk uit de kap. Enkele kammen van de bonkelaar waren gebroken en een aantal was behoorlijk beschadigd. In overleg met gemeente Almelo, eigenaar van de molen, en onze molenmaker is toen besloten, gezien de staat van de overige kammen, om alles te vervangen.

Op 21 november kwamen de molenmakers naar Almelo om de nieuwe kammen te plaatsen. Tijdens deze werkzaamheden werd geconstateerd (wat we eigenlijk wel wisten) dat de afstand tussen bonkelaar en bovenwiel te groot was. Daarom is besloten om het gehele bovenwiel enkele centimeters naar achteren te verplaatsen.

Nadat alle tweeëndertig kammen allemaal netjes waren geplaatst en in vorm gestoken dachten we dat de klus geklaard was. Helaas bleek dat de kammen van het bovenwiel niet meer tussen die van de bonkelaar pasten. Ergens in het verleden zijn de bovenwielkammen onjuist afgetekend waardoor deze nu te dik waren. Dit is waarschijnlijk de reden geweest waarom men de wielen wat verder uit elkaar heeft gezet wat echter tot beschadiging en vervolgens tot kambreuk heeft geleid. Uiteindelijk is besloten alle eenenzestig kammen van het bovenwiel op maat te maken, er moest op sommige plekken tot een centimeter hout af!

Net voor Kerst was het werk gereed. Nu lopen de wielen voor het eerst sinds lange tijd zoals het hoort. Er kan weer gemalen worden in De Hoop.

lijn

Korenmolen De Hoop
Nieuwstraat 71a - 7605 AB Almelo
0546-852752 -=- 06-29277905

anbi
Facebook

© 2009 - 2024 De Hoop - Almelo