kopkopkopkop

Logboek

13 en 14 september 2019 - Braderie Nieuwstraat
Op 13 en 14 september 2019 vindt er op het terrein bij onze molen en in de Nieuwstraat in Almelo een braderie plaats. Tijdens de twee braderiedagen en tevens Open Monumentendag en Overijsselse Molendag zal er door de vrijwilligers van de molen getoond worden hoe het er in de molen aan toe gaat mat als thema:
Van de Akker tot de Bakker
Belangstellenden worden van harte uitgenodigd zelf actief deel te nemen aan dit proces. We nodigen vooral kinderen uit om te helpen bij de verschillende onderdelen.

De gereedschappen die gebruikt worden voor het oogsten van rogge zullen te zien zijn. Er is een dorsvloer met rogge voor het dorsen met stokken.
Nadat de rogge in de jutezakken is gedaan, wordt deze naar de molen gebracht voor het malen. De molenaars halen de rogge naar boven met het luiwerk waarna de rogge gemalen wordt. We zullen dit proces op de twee braderiedagen meerdere keren demonstreren.

De molen is open tijdens deze dagen op:
vrijdag 13 september van 17:00 uur tot 21:00 uur
zaterdag 14 september van 10:00 tot 21:00 uur

Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met de molen, een kijkje te nemen en een handje te helpen bij de onderdelen van dit ambachtelijke proces.


Juli 2019 - Wijziging leverancier
Tot voor kort betrokken we de producten die in onze winkel werden verkocht van molen Windlust in Radewijk. De exploitatie van deze molen was in handen van Baalderborg Groep. Zij huren echter de molen niet langer en daarmee is een eind gekomen aan het alle activiteiten rond deze molen. Dit betreuren we natuurlijk ten zeerste.
Vanaf nu gaan we weer onze producten inkopen bij molen De Hoop in Hellendoorn. We hopen op deze manier onze klanten naar tevredenheid te kunnen blijven helpen.


23 en 44 november 2018 Kerstmarkt
Op vrijdag 23 en zaterdag 24 november is het zover; de eerste kerstmarkt op het terrein van korenmolen de Hoop in Almelo! Onder de prachtig verlichte molen vindt u twee dagen lang (van 15:00 tot 21:00 uur) leuke, sfeervolle en gezellige houten kersthuisjes.

Het aanbod op de markt is van de lokale ondernemers. Ze komen allemaal uit Almelo en omstreken. Zo vindt u er gevestigde grote namen als de Zuivelhoeve en Mitra (Grobben), maar ook lokale bekende ondernemers als bijvoorbeeld Anteplioglu, Broodplank&zo en Tesk Kado&Decoratie. Ook interesse in een stand? Er is nog een handjevol standplaatsen beschikbaar!

De kerstmarkt is geheel non-profit en wordt georganiseerd door de ondernemersverenging Nieuwstraat. De leden van de ondernemersvereniging zullen aansluiten op dit evenement met een aantal leuke acties.


24 oktober 2018 Onderzoek de molen!
Op deze woensdag in de herfstvakantie kunnen kinderen, vaders en moeders, opa's en oma's en alle andere geïnteresseerden onze molen komen onderzoeken tussen 10.30 en 15.00 uur.

Ontdek hoe het lukt om een molensteen te laten draaien! Onderzoek hoe een molenaar de kap met de wieken kan verplaatsen om zoveel mogelijk wind te vangen. Zoek uit welke weg het graan volgt als het de molen in komt en het uiteindelijk meel wordt.

We zorgen voor opdrachten en potloden die je kunt gebruiken.
Voor jongere kinderen is het van belang een volwassene mee te nemen en dit samen te doen.
Er zijn op de verschillende zolders (verdiepingen) molenaars aanwezig om met je mee te denken en vooral ook om ervoor de zorgen dat je je veilig in de molen beweegt. Want het is een grote machine waarin je voorzichtig moet zijn.

Er wordt gezorgd voor koffie en thee (tegen een kleine vergoeding) en voor de kinderen op vertoon van de antwoorden limonade en een molenkoekje. Verder is er veel gezelligheid!
Kom samen met je broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje en ontdek zelf hoe de molen in elkaar zit en hoe deze werkt.

Tot ziens op woensdag 24 oktober tijdens deze speciale kinder-molen-onderzoeksdag!


Zaterdag 25 augustus 2018 – Uitdrogingsverschijnselen

Zaterdag waren we, molenaar, twee van onze vaste leerling-molenaars en twee gastleerlingen, die binnenkort bij ons examen gaan doen, bezig de molen klaar te maken om te gaan draaien. Nadat de molen op de wind was gekruid en was opgezeild werd de vang gelicht en begon de molen te draaien.
Op zo’n moment blijf je altijd even luisteren: liggen de zeilen mooi vlak tegen het hekwerk en klapperen ze niet? Loopt het gangwerk mooi geruisloos? Meestal is alles in orde maar nu was er toch een geluid dat we niet direct thuis konden brengen. Het was een nauwelijks hoorbare dreun die regelmatig terugkwam. Eigenlijk waren het twee dreunen een zeer zachte en een wat hardere en ze waren bij elke omwenteling van het gevlucht te horen. Daarom kregen we het vermoeden dat er misschien iets met een roe aan de hand was.

Herstel van de kuipHet gevlucht van een molen bestaat uit twee roedes met daaraan het hekwerk met de zeilen en de windborden. Een roede is een 23,40 meter lange rechthoekige stalen buis. De roedes worden door rechthoekige gaten in de askop gestoken en daarin vastgeklemd met zware houten wiggen. Om te voorkomen dat, als de wiggen los gaan zitten, ze wegvallen en zo ongelukken veroorzaken zijn er zogenaamde spitijzers die het wegvallen van de wiggen voorkomen. Als de roede niet meer vastgeklemd wordt door de wiggen, zou deze uit de askop kunnen schuiven met alle gevolgen van dien. Om dat te voorkomen zitten er aan de roede keerklossen die dat tegen gaan.

Ondertussen liep het al richting lunchpauze dus hebben we de molen maar stilgezet en zijn wat gaan eten. ‘s Middags zijn we verder op onderzoek gegaan. Hoe hoger je in de molen kwam des te duidelijker was de bons te horen en kon je voelen dat het hele achtkant trilde. Door een geopend luik in de kap was te zien dat de buitenroe bij elke omwenteling op de keerklossen viel, hooguit drie millimeter; maar een gewicht van bijna twee ton dat telkens op de askop slaat kan uiteindelijk veel schade veroorzaken. Verder draaien met de molen is in zo’n situatie dan ook zeer onverstandig.

Door de lange periode met zeer droog weer wordt ook het hout in de molen zeer droog. Hout werkt altijd, wordt het natter dan zet het uit. Hout dat droger wordt zal krimpen. Omdat veel onderdelen in de molen vast zitten met houten wiggen kan het gebeuren dat door het krimpen van het hout er dingen los gaan zitten. Het blijft opletten met dit droge weer. We zijn de laatste tijd al druk bezig geweest om wiggen van wielen en andere dingen weer vast te zetten iets dat we als (leerling-)molenaars heel goed zelf kunnen doen. Maar nu zaten de roewiggen los en dat is molenmakerswerk.

Gelukkig hebben we een zeer goede relatie met de gemeente die eigenaar van de molen is en met Molenmakersbedrijf Groot Wesseldijk uit Lochem. Maandagmiddag al hebben molenmakers Gerben en Huub met grote hamers de wiggen weer vastgezet. Niet alleen de loszittende maar alle zestien wiggen zijn weer stevig aangeklopt. We kunnen dus weer vol opdraaien.

Aanslaan roewiggen Aanslaan roewiggen Aanslaan roewiggen

2018 Jubileumjaar
We hebben dit jaar een jubileumjaar en het gaat om een 250-jarig jubileum. Als we dan terugrekenen komen we uit in 1768. Maar nu staan er op de baard van de molen twee jaartallen namelijk 1870 en 1994. Hoe zit dat dan met die 250 jaar?
Lees hier meer


30 mei feestelijke start vernieuwing Nieuwstraat
Op woensdag 30 mei rond 18:30 uur vond de feestelijke start van de renovatiewerkzaamheden aan de nieuwstraat plaats.Korenmolen de Hoop, Almelo De feestelijkheden begonnen al rond 17:00 uur. Er waren een aantal kraampjes, er was koffie en limonade en pannenkoek. Voor de jeugd waren er springkussens. Het terrein rond de molen en de molen zelf waren feestelijk versierd met vlaggetjes.
Het officieële gebeuren begon toen burgemeester Arjen Gerritsen in de zandbak van het speeltuintje naast de molen een schat opgroef samen met enkele kinderen uit de buurt. De schat die ze opgroeven was een spiksplinernieuwe vlag van de het Nieuwstraatkwartier. Deze vlag werd aan de stelling van de molen gehangen als teken dat de vernieuwing van de nieuwstraat van start is gegaan.
Klik hier voor foto's


12 mei Nationale Molendag
Op Nationale Molendag zetten ruim 900 molens in Nederland hun deuren open voor bezoekers. Het thema dit jaar is: "Ontmoet de Molenaar".
Zoals op elke zaterdag is De Hoop open van 10:00 tot 16:00 uur. Op deze dag zijn er een aantal extra activiteiten:

En natuurlijk kunt u de molen bezoeken. Maak een praatje met onze molenaars, zij kunnen u veel vertellen over de geschiedenis van De Hoop en over het werken met een molen. Loop door de molen en proef de sfeer van eeuwenoude techniek.
Bij voldoende wind zal er gemalen worden.


april 2018 - Verruimde openingstijden
Vanaf woensdag 4 april 2018 zijn we wat eerder open en gaan 's middags een uurtje langer door. We zijn dan tot oktober elke woensdag en zaterdag open van 10:00 tot 16:00.


april 2018 - Verandering van leverancier
Windkorenmolen De Hoop in Almelo is ingericht om veevoeder te malen. De meelproducten die wij in de winkel verkopen worden dan ook geleverd door een andere molen. Dit was altijd molen De Hoop in Hellendoorn. Vanwege veranderingen in de bedrijfsvoering is het voor De Hoop in Hellendoorn niet langer mogelijk om ons te bevoorraden. Dit betekende voor ons dat we op zoek moesten naar een nieuwe leverancier. Lees meer

augustus 2017 - Werk aan de molen

We mogen in het algemeen niet klagen over de conditie van onze molen. Desalniettemin blijft er altijd werk aan een molen. Regulier onderhoud plannen we in maar soms kom je voor verrassingen te staan. Zo is onlangs een stuk hout uit de kuip gebroken. De kuip is een grote ronde houten hoepel boven op de romp van de molen net onder de kap. De kap ligt in de kuip en zal zo bij het kruien (dat is het draaien van de kap om de wieken op de wind te zetten) niet van de molen afglijden. Molenmakers van firma Groot Wesseldijk hebben dit vakkundig gerepareerd.
Daarnaast stonden er nog een aantal zaken gepland. De staart van de molen (ook weer zo'n onmisbaar onderdeel bij het kruien) moest opnieuw in de verf gezet worden. Helaas bleek daarbij dat de rechter korte schoor zodanig is ingerot dat deze vervangen moet worden. De kettingen van de korte spruit naar de lange schoren zijn vervangen door lange hangers zoals de molen ze ook had voor de restauratie van 1995. Ook voor de beide stormluiken voorin de kap, die hun beste tijd gehad hebben, komen nieuwe exemplaren.

Herstel van de kuip Schilderwerk op hoog niveau Inspectie van de schoren Nieuwe hangers Ingerotte korte schoor

12 juni 2017 - Een nieuwe secretaris

Op 12 juli heeft onze secretaris Johan Leferink zijn taken als secretaris in het bestuur van onze stichting neergelegd. Na ruim zeven jaar bestuurslid te zijn geweest wil hij andere dingen gaan doen. Iedereen in onze stichting, bestuursleden, molenaars en vrijwilligers danken hem voor zijn inzet al die jaren. Johan zal worden opgevolgd door Rita ter Hedde. Het bestuur ziet in haar een waardige opvolgster van Johan.

22 mei 2017 - Een nieuwe voorzitter

Sinds 22 mei heeft onze stichting een nieuwe voorzitter. Op die dag heeft Roel Bakker de voorzitterhamer overgedragen aan Hans van den Elst. Roel heeft meer dan elf jaar in het bestuur van de stichting gezeten waarvan vele jaren als voorzitter. Hij vond het nu tijd om het stokje door te geven.
Het bestuur heeft er het volste vertrouwen in met Hans van den Elst een waardige opvolger voor Roel te hebben gevonden. Bestuur, molenaars en vrijwilligers danken Roel ten zeerste voor zijn jarenlange inzet voor de molen en wensen Hans veel succes in zijn functie als voorzitter.

13 mei 2017 - de hoop's witte

de hoop's witte

Op Nationale Molendag 13 mei 2017 is het Almelo's Molenbier gepresenteerd. Het is een tarwebier volgens Duitse traditie gebrouwen, een zogenaamde Weizen. Gebrouwen met natuurzuivere grondstoffen, water, gerstemout, tarwemout, hop en gist. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5%. Het is uitsluitend te verkrijgen in de winkel van Korenmolen De Hoop.

14 mei 2016 - Nationale molendag

Nationale molendag 2016 was een wat kille dag. Er stond een behoorlijk windje maar deze was zeer wisselend in sterkte. Desondanks liep de hele dag lekker door met bezoekers en er is veel pannenkoek gegeten.
Het Almeloosch Viswijvenkoor De Schellevissen zorgden voor de muzikale opluistering. Er kon worden touwgeslagen en koekjes gebakken. Bakker Deterd verkocht het Almeloos Mölnstoet, brood gebakken met meel gemalen in onze molen. Imkersvereniging 't Iemenschoer was present met een kraam met allerhande bijenproducten. Verder nog gebrandmerkte broodplanken en sierkralen. En natuurlijk een vrolijk draaiende molen. Zo was er voor jong en oud van alles te zien en te beleven in en rond de molen.

Het het oude stellinghek wordt vervangen Het het oude stellinghek wordt vervangen

Afscheid van molenaars en vrijwilliger
Ook een dag met een wat weemoedig moment want we hebben afscheid genomen van Jan Braakman, Hennie Rutgers en Arie van Rijn.
Arie heeft zijn molenaarsdiploma in 1996 gehaald en is dan ook twintig jaar molenaar geweest op onze molen. Hennie is nauw betrokken geweest als bestuurslid bij de molen en de restauratie daarvan in 1995. Het molenvirus nam zodanig bezit van hem dat hij met de opleiding voor vrijwillig molenaar is begonnen en hij behaalde op 71 jarige leeftijd in 2000 zijn molenaarsdiploma. Bovendien is Hennie schrijver van het boek "Van Wind en Water, Stoom en Stroom" over de Almelose molens. Jan braakman was jarenlang vrijwilliger bij de molen. Zo was hij geruime tijd penningmeester in het stichtingsbestuur en heeft tot op heden de winkel in de molen en alles wat darmee samenhangt onder zijn beheer gehad.

Bestuur, molenaars en vrijwilligers danken hen voor hun inzet voor de molen. Daarbij willen we hun echtgenotes niet vergeten want ook zij hebben hun steentje bijgedragen.

Foto's van deze dag kunt u HIER bekijken.

Meer logboeken:
2014-2015
2012-2013
2009-2011
 
 
momentje
momentje...