kopkopkopkop

Logboek

augustus 2017 - Werk aan de molen

We mogen in het algemeen niet klagen over de conditie van onze molen. Desalniettemin blijft er altijd werk aan een molen. Regulier onderhoud plannen we in maar soms kom je voor verrassingen te staan. Zo is onlangs een stuk hout uit de kuip gebroken. De kuip is een grote ronde houten hoepel boven op de romp van de molen net onder de kap. De kap ligt in de kuip en zal zo bij het kruien (dat is het draaien van de kap om de wieken op de wind te zetten) niet van de molen afglijden. Molenmakers van firma Groot Wesseldijk hebben dit vakkundig gerepareerd.
Daarnaast stonden er nog een aantal zaken gepland. De staart van de molen (ook weer zo'n onmisbaar onderdeel bij het kruien) moest opnieuw in de verf gezet worden. Helaas bleek daarbij dat de rechter korte schoor zodanig is ingerot dat deze vervangen moet worden. De kettingen van de korte spruit naar de lange schoren zijn vervangen door lange hangers zoals de molen ze ook had voor de restauratie van 1995. Ook voor de beide stormluiken voorin de kap, die hun beste tijd gehad hebben, komen nieuwe exemplaren.

Herstel van de kuip Schilderwerk op hoog niveau Inspectie van de schoren Nieuwe hangers Ingerotte korte schoor

12 juni 2017 - Een nieuwe secretaris

Op 12 juli heeft onze secretaris Johan Leferink zijn taken als secretaris in het bestuur van onze stichting neergelegd. Na ruim zeven jaar bestuurslid te zijn geweest wil hij andere dingen gaan doen. Iedereen in onze stichting, bestuursleden, molenaars en vrijwilligers danken hem voor zijn inzet al die jaren. Johan zal worden opgevolgd door Rita ter Hedde. Het bestuur ziet in haar een waardige opvolgster van Johan.

22 mei 2017 - Een nieuwe voorzitter

Sinds 22 mei heeft onze stichting een nieuwe voorzitter. Op die dag heeft Roel Bakker de voorzitterhamer overgedragen aan Hans van den Elst. Roel heeft meer dan elf jaar in het bestuur van de stichting gezeten waarvan vele jaren als voorzitter. Hij vond het nu tijd om het stokje door te geven.
Het bestuur heeft er het volste vertrouwen in met Hans van den Elst een waardige opvolger voor Roel te hebben gevonden. Bestuur, molenaars en vrijwilligers danken Roel ten zeerste voor zijn jarenlange inzet voor de molen en wensen Hans veel succes in zijn functie als voorzitter.

13 mei 2017 - de hoop's witte

de hoop's witte

Op Nationale Molendag 13 mei 2017 is het Almelo's Molenbier gepresenteerd. Het is een tarwebier volgens Duitse traditie gebrouwen, een zogenaamde Weizen. Gebrouwen met natuurzuivere grondstoffen, water, gerstemout, tarwemout, hop en gist. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5%. Het is uitsluitend te verkrijgen in de winkel van Korenmolen De Hoop.

14 mei 2016 - Nationale molendag

Nationale molendag 2016 was een wat kille dag. Er stond een behoorlijk windje maar deze was zeer wisselend in sterkte. Desondanks liep de hele dag lekker door met bezoekers en er is veel pannenkoek gegeten.
Het Almeloosch Viswijvenkoor De Schellevissen zorgden voor de muzikale opluistering. Er kon worden touwgeslagen en koekjes gebakken. Bakker Deterd verkocht het Almeloos Mölnstoet, brood gebakken met meel gemalen in onze molen. Imkersvereniging 't Iemenschoer was present met een kraam met allerhande bijenproducten. Verder nog gebrandmerkte broodplanken en sierkralen. En natuurlijk een vrolijk draaiende molen. Zo was er voor jong en oud van alles te zien en te beleven in en rond de molen.

Het het oude stellinghek wordt vervangen Het het oude stellinghek wordt vervangen

Afscheid van molenaars en vrijwilliger
Ook een dag met een wat weemoedig moment want we hebben afscheid genomen van Jan Braakman, Hennie Rutgers en Arie van Rijn.
Arie heeft zijn molenaarsdiploma in 1996 gehaald en is dan ook twintig jaar molenaar geweest op onze molen. Hennie is nauw betrokken geweest als bestuurslid bij de molen en de restauratie daarvan in 1995. Het molenvirus nam zodanig bezit van hem dat hij met de opleiding voor vrijwillig molenaar is begonnen en hij behaalde op 71 jarige leeftijd in 2000 zijn molenaarsdiploma. Bovendien is Hennie schrijver van het boek "Van Wind en Water, Stoom en Stroom" over de Almelose molens. Jan braakman was jarenlang vrijwilliger bij de molen. Zo was hij geruime tijd penningmeester in het stichtingsbestuur en heeft tot op heden de winkel in de molen en alles wat darmee samenhangt onder zijn beheer gehad.

Bestuur, molenaars en vrijwilligers danken hen voor hun inzet voor de molen. Daarbij willen we hun echtgenotes niet vergeten want ook zij hebben hun steentje bijgedragen.

Foto's van deze dag kunt u HIER bekijken.

Meer logboeken:
2014-2015
2012-2013
2009-2011
 
 
momentje
momentje...