kopkopkopkop

Welkom bij "De Hoop"

Korenmolen de Hoop, Almelo In het centrum van Almelo, aan de Nieuwstraat, vlak bij het station staat korenmolen De Hoop. Regelmatig draaien de wieken om de molenstenen het graan te laten malen. Is er geen wind dan kan er elektrisch gemalen worden.

Het beheer van de molen is in handen van stichting Windkorenmolen De Hoop Almelo.

Tweemaal per week, op woensdag en zaterdag stellen onze vrijwillige molenaars de molen open voor bezoekers en laten de molen draaien. Ze worden daaarin bijgestaan door groep enthousiaste vrijwilligers.
Tevens is de molen instructiemolen voor de opleiding van vrijwillige molenaars. Meer hierover leest u hier.

In de molen is een winkeltje waar diverse meelproducten te koop zijn. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling: "Van akker tot bakker".

Een bezoek aan de molen is zeker de moeite waard. Daarvoor nodigen we u dan ook van harte uit!


Stichting Windkorenmolen De Hoop wil een bijgebouw realiseren
Korenmolen de Hoop, Almelo
De stichting wil naast de molen een aanbouw van ca. l0Om2 realiseren. ln deze ruimte willen we naast de noodzakelijke faciliteiten twee ruimten realiseren: een ontvangstruimte, waar groepen terecht kunnen voor informatie over de molen en een verblijfsruimte voor molenaars en vrijwilligers.

Lees hier meer


13 oktober 2019 - Vrijwilligers gevraagd
Ons vrijwilligersteam bestaat uit molenaars, molenaars in opleiding en vrijwilligers. Wij laten de molen draaien, onderhouden deze, ontvangen bezoekers en geven rondleidingen. In ons winkeltje worden allerlei meelproducten verkocht. Iedereen doet dat waar hij of zij goed in is.
We hebben een heel gezellig team en iedereen vind het plezierig om zijn of haar steentje bij te dragen.
Voor onze winkel zoeken we met name voor op de zaterdag nog vrijwilligers. Naast verkoopwerkzaamheden gaat het om voorraadbeheer. Samen met de andere vrijwilligeras zijn er ook een aantal huishoudelijke taken.
Ben je geïnteresseerd en je wilt meer informatie neem dan contact op met Gerard Pigge (06-53247982) of kom eens tijdens openingstijden (wo. en za. van 10:30 tot 15:00) op bezoek in de molen om de sfeer te proeven en kennis te maken. We zien je graag komen.


13 en 14 september 2019 - Braderie Nieuwstraat
Op 13 en 14 september 2019 vindt er op het terrein bij onze molen en in de Nieuwstraat in Almelo een braderie plaats. Tijdens de twee braderiedagen en tevens Open Monumentendag en Overijsselse Molendag zal er door de vrijwilligers van de molen getoond worden hoe het er in de molen aan toe gaat mat als thema:
Van de Akker tot de Bakker
Belangstellenden worden van harte uitgenodigd zelf actief deel te nemen aan dit proces. We nodigen vooral kinderen uit om te helpen bij de verschillende onderdelen.

De gereedschappen die gebruikt worden voor het oogsten van rogge zullen te zien zijn. Er is een dorsvloer met rogge voor het dorsen met stokken.
Nadat de rogge in de jutezakken is gedaan, wordt deze naar de molen gebracht voor het malen. De molenaars halen de rogge naar boven met het luiwerk waarna de rogge gemalen wordt. We zullen dit proces op de twee braderiedagen meerdere keren demonstreren.

De molen is open tijdens deze dagen op:
vrijdag 13 september van 17:00 uur tot 21:00 uur
zaterdag 14 september van 10:00 tot 21:00 uur

Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met de molen, een kijkje te nemen en een handje te helpen bij de onderdelen van dit ambachtelijke proces.


Juli 2019 - Wijziging leverancier
Tot voor kort betrokken we de producten die in onze winkel werden verkocht van molen Windlust in Radewijk. De exploitatie van deze molen was in handen van Baalderborg Groep. Zij huren echter de molen niet langer en daarmee is een eind gekomen aan het alle activiteiten rond deze molen. Dit betreuren we natuurlijk ten zeerste.
Vanaf nu gaan we weer onze producten inkopen bij molen De Hoop in Hellendoorn. We hopen op deze manier onze klanten naar tevredenheid te kunnen blijven helpen.

 
 
momentje
momentje...