kopkopkopkop

Geschiedenis

In 1869 kocht J.H. Steffens aan de huidige Nieuwstraat 800 m2 grond om er een jaar later een molen te bouwen. Hiervoor is gebruik gemaakt van materiaal van de afgebroken stadsmolen uit 1797. Op 2 Het Springend Hartfebruari 1910 brandde het bovendeel van de molen af. Herbouw van de molen vond toen o.a. plaats met het achtkant en tenminste één roede van de gesloopte Makkumse papiermolen Het Springend Hert (bouwjaar 1768).

De Vriezeveense molenaar W. Leemans kocht de molen in 1914 en in 1936 werd W. van Loo de eigenaar en krijgt de molen zijn huidige naam De Hoop. In 1943 kreeg de molen nog Van Bussel-stroomlijnwieken om het rendement te verhogen.

De HoopIn 1951 wordt met het windmaalbedrijf gestopt en wordt er uitsluitend met elektrische aandrijving gemalen. Toen was de eigenaar J. Deterink. In 1962 vond er aan de molen een grote restauratie plaats. In 1978 werd ook het elektrische maalbedrijf stop gezet.

De laatste particuliere eigenaar, B.van Diermen, droeg de molen in 1990 over aan de gemeente Almelo. In 1995 voerde molenmaker Wintels een grote herstelbeurt uit.
Een opmerkelijk feit: in juni 2005 werd een scheur in één van de roeden geconstateerd. Dit viel bijna samen met twee roedebreuken te Kinderdijk. De Almelose roeden werden gestreken, zorgvuldig gerepareerd en konden net voor de Monumentendag 2005 (10 september) weer worden gestoken.

Hier vindt een aantal historische foto's van de molen.
Heeft u nog oude foto's van de molen en zou u deze aan ons willen afstaan of mogen we er een kopie van maken, neem dan s.v.p. contact met ons op.

 
 
momentje
momentje...