kopkopkopkop

Logboek 2014-2015

8 juli 2015 - Onderhoud aan de molen

Vandaag 8 juli zijn Huub en Bert, molenmakers van de firma Groot Wesseldijk voor het laatst op de molen. De laatste zaken worden afgewerkt en dan wordt de boel opgeruimd. Naast de reeds genoemde werkzaamheden is nu ook het gevlucht gecontroleerd. De roewiggen waarmee de wieken in de molenas zitten geklemd zaten nog wel niet los maar konden nog heel wat vaster worden aangeslagen. Nu dat gebeurd is geeft dat weer extra zekerheid. Tot slot werd er nog een plaat van blik voor de windpeluw geplaatst. De windpeluw is de zeer zware balk die de mpolenas draagt. Het gewicht van die as met wieken bedraagt al snel tien ton. Deze metalen plaat voorkomt dat er regenwater in de reeds bestaande scheuren in die balk blijft zitten waardoor houtrot zou kunnen ontstaan.
Voorlopig kan onze molen er weer even tegen.
Zie de foto's.

2 juli 2015 - Onderhoud aan de molen

Inmiddels is het stellinghek klaar en kunnen we weer veilig bezoekers op de stelling laten komen. Maar de molenmakers zijn nog niet vertrokken. Twee van de draagbalken van de meelzolder hadden verrotte uiteinden en lagen niet goed meer op de muur. Men heeft inmiddels de slechte stukken verwijderd en met kunsthars de balken gerepareerd. Deze techniek wordt veel toegepast in de restauratiepraktijk.
Met de mastiekkraag op de stelling schiet het ook al aardig op. Verwachting is dat met een kleine week alle werkzaamheden zijn afgerond. Dan kunnen we er weer een poosje tegen.
Zie de foto's.

juni 2015 - Onderhoud aan de molen

Hoe goed de conditie van een molen ook is, een molen vergt altijd onderhoud. Veel klein onderhoud doen we als molenaars en vrijwilligers zelf maar zo nu en dan moeten de zaken wat grootser aangepakt worden: werk voor de molenmaker. Momenteel zijn de molenmakers van Molenmakersbedrijf Groot Wesseldijk uit Lochem bezig aan enkele grote klussen.
Het hek om de stelling was niet meer in goede staat. Verschillende delen waren al flink door houtrot aangetast. Op den duur is het dan niet meer veilig op de stelling en zo ver wilden de gemeente en wij het niet laten komen. Deze klus is inmiddels geklaard en we hebben weer een stevig stellinghek dat weer enkele decennia mee kan.

De molenmakers zijn voorlopig nog wele even bezig want er zijn nog meer werkzaamheden gepland. De mastiekkraag op de stelling rond de molenromp moet worden vervangen, in de molen worden enkele balken gerepareerd en de windpeluw - de zware balk die het wiekenkruis en de molenas draagt wordt bekleed met een metalen plaat tegen inwateren.

Het het oude stellinghek wordt vervangen Het het oude stellinghek wordt vervangen

Meer foto's van de werkzaamheden vind u hier.

13 September 2014 - Overijsselse Molendag

Het was een fantastische dag, mooi weer, lekker temperatuurtje en een aardig windje. De molen draaide maar er stond net niet genoeg wind om te malen wat natuurlijk op een dag als deze best jammer is.
Maar we willen niet klagen. Er kwamen veel mensen naar de molen om er eens binnen te kijken. Dat liep zo de hele dag door. Men kon de molen bezoeken, genieten in het zonnetje van het uitzicht vanaf de stelling. En natuurlijk waren er de overheerlijke pannenkoeken en voor de kleintje was er koekjes bakken.
We hadden op deze dag twee primeurs. Voor het eerst konden bezoekers zelf graan malen op onze nieuwe handmolen een zogeheten kweern. Deze was vooral bij de jongste bezoekers zeer polulair ondanks het feit dat het de nodige spierballen vereist.
En men kon bij de molen het Almeloos Mölnstoet kopen. Brood dat volledig is gebakken van meel dat op onze molen is gemalen. Dit brood is vanaf vandaag op vrijdag en zaterdag te koop in de winkels van Bakkerij Deterd.

10 September 2014 - Het eerste Almeloos Mölnstoet

Na een lange periode van voorbereiding was het 10 september zo ver dat het eerste Almeloos Mölnstoet officiëel gepresenteerd kon worden. Wethouder Claudio Bruggink was op de molen uitgenodigd om het eerste brood in ontvangst te nemen van bakker Jan Deterd.
Almeloos Mölnstoet wordt bij Bakkerij Deterd gebakken van Nederlandse tarwe. Een fijne selectie van zongebrande tarwesoorten wordt bij ons op de molen gemalen tot molenmeel. Dit gebeurt op traditionele wijze waarbij de tarwekorrels in hun geheel worden gemalen. Het meel is dan ook rijk aan zemelen en kiemen. Het is een zeer smakelijk, voedzaam en gezond brood.

Mei 2014 - Molenmuis

In mei hebben we de leerlingen van groep 1 en 2 van basisschool De Mare uit Almelo op bezoek gehad. Op school waren ze al bezig geweest met verhalen rond de molenmuis die in een molen woont en daar wat leven brengt in het leven van de molenaar. Daarbij leren ze ook van alles over de molen, de wind, graan, meel, brood en hoe hier vroeger mee gewerkt werd.
Aan het project molenmuis is ook een bezoek aan de molen gekoppeld en zodoende kwamen de kinderen kijken of er ook bij ons een molenmuis woonde. Ruim 150 leerlingen (12 groepen verdeeld over vier dagen, we zijn er even druk mee geweest) beklommen de steile trappen naar de stelling en hielpen mee de zeilen op de wieken te leggen zodat de molen de wind goed kon vangen om te draaien. Daarna ging de groep naar de steenzolder waar de grote molenstenen liggen en kon er gemalen worden. Eenmaal binnen bleek er inderdaad een molenmuis te wonen!
Hier staan wat foto's van het bezoek.

10 mei 2014 - Nationale Molendag

10 mei was het Nationale Molendag. Ondanks het matige weer waren er veel mensen die de molen bezochten. Er stond een redelijke wind dus de molen draaide goed. Zo kon er ook gemalen worden.
Voor de bezoekers waren er een aantal extra's zoals koekjes bakken en pannenkoeken. De scouting "het Twentse Ros" bakte stokbrood en gaf diverse demontraties. Bij een imker van 't Iemenschoer was honing te koop.
klik hier voor foto's

Maart 2014 - Biotoop verbetering

Hoge bomen vangen veel wind. Dat is voor een molenaar niet zo prettig want zo wordt hem de wind uit de zeilen genomen. Voor een goed functionerende molen is een goede molenbiotoop van groot belang. Onder molenbiotoop verstaan we de mate van vrije windvang voor de molen. Bebouwing of bomen in de naaste omgeving van de molen die een bepaalde hoogte te boven gaan vormen een windbelemmering voor de molen. De molen kan dan niet voldoende vermogen uit de wind halen. Rond gebouwen en bomen kunnen ook zodanige wervelingen onstaan dat de wind zeer onregelmatig van kracht en richting op het wiekenkruis valt. Dit vormt een grote belasting voor de molen met extra slijtage en dus kosten als gevolg.

Gelukkig hebben we bij onze molen een redelijk goede bioptoop. Maar dat willen we graag zo houden. Vandaar dat we ons zorgen gingen maken over enkele bomen vlak bij de molen die alsmaar groter werden. Na overleg met de betrokken eigenaren bleken zij bereid om de bomen te laten kappen. Op 24 maart heeft gemeente Almelo de klus voor ons geklaard zodat we weer wat meer lucht hebben gekregen. Zie de foto's.

Februari - maart 2014, restauratie boventafelement en kruivloer

Het begon allemaal vorig zomer toen de molen steeds zwaarder ging kruien. De Hoop heeft een neutenkruiwerk wat zoveel wil zeggen dat de kap op 24 houten blokken rust waarover deze glijdt bij het kruien. Dit kruit toch al zwaarder dan andere systemen maar toch was de molen altijd zonder overdreven inspanning op de wind te zetten. Nu was het echter geheel anders. Het kruien kostte enorme veel moeite en de molen kraakte in al zijn voegen, evenals de molenaar aan de slinger van de kruilier. Tijd voor nadere inspectie.
Eerst zelf maar eens naar het kruiwerk gekeken en daarbij kwamen we tot de conclusie dat het kruien vooral heel zwaar ging als de molen op het westen stond. We vermoedden dat er iets aan het verzakken was. Vlak achter het wiekenkruis is het gewicht waarmee de kap op de neuten ligt het zwaarst. Als dit zwaarste deel van de kap dan over een verzakt stuk moet, gaat het kruien extreem zwaar.
Jos Geverink van molenmakersbedrijf Groot Wesseldijk werd er bij gehaald en hij bevestigde onze vermoedens. Nadat ook de monumentenwacht had geconstateerd dat het inderdaad om een verzakking ging gaf de gemeente opdracht om het probleem op te lossen.
Er zaten slechte delen in het boventafelement. Het boventafelement is een horizontale achthoekige ringvormige constructie die de acht stijlen van de molenromp aan de bovenkant met elkaar verbindt. Het boventafelement bestaat uit acht zware houten platen waarvan er drie moesten worden vervangen. Op het boventafelement ligt de kruivloer. Dit is een platte houten ring waarin de neuten zijn vastgezet. Om de kruivloer zit een dikke houten band, de kuip. De kuip zorgt er voor dat de kap tijdens het kruien niet van de molen afglijdt. Ook van de kruivloer moesten enkele delen vervangen worden.

Op maandag 17 februari werd een begin gemaakt met de werkzaamheden.
Omdat de kap middels de neuten en de kruivloer op het boventafelement ligt krijg je dat laatste er niet zomaar uit. De kap van ongeveer 25.000 kg moest een stukje opgekrikt worden. Nadat dat was gebeurt kon de kuip losgemaakt worden. Deze werd tijdelijk aan de kap gehangen. Vervolgens konden de kruivloer en de stukken boventafelement worden verwijderd.
De bonte knaagkever had flink huisgehouden in het eikenhout van de kruivloer. Wat een massief blok hout had moeten zijn was het nu een soort van tunnel geworden. Geen wonder dat de neuten er door zakten. Opvallend was dat de diertjes het grenenhout van het boventafelement niet hadden aangetast.
Eenmaal uit de molen bleken de delen van het boventafelement echt heel slecht te zijn. Een verrassing was dat ze waarschijnlijk al eerder waren gerepareerd. Normaal bestaat zo'n deel uit één stuk hout. Nu was het een samengesteld geheel uit balken en een massa plankjes. De nieuwe elementen zijn van degelijk douglashout en uit één stuk. Dat kan weer jaren mee.
Een tegenvaller was dat de stijlen de tand des tijds ook niet ongeschonden hadden doorstaan. De pennen op de stijlen die het boventafelement op zijn plek moeten houden waren weggerot en een stijl bleek zelfs te kort. Er zijn nu nieuwe pennen gemaakt en de te korte stijl is op lengte gemaakt met kunsthars.

De molenmakers Timo en Dinand hebben met zijn tweeën de klus bijna geklaard en er een mooi stuk werk van gemaakt, waarvoor hulde. En dat laatste geldt ook voor gemeente Almelo die dit alles mogelijk financieel heeft gemaakt.

Klik hier voor een fotoverslag van de werkzaamheden.

Januari 2014, nieuwe steenkraan

Eens in de zoveel tijd moeten de molenstenen gelicht worden. Dan wordt de bovenste steen, de loper, met een steenkraan van de onderste, de ligger, getild. Dit doen we om het maalkoppel schoon te kunnen maken en om indien nodig de stenen te scherpen, het zogenaamde billen.
Molenstenen zijn zoals bekend nogal gewichtig. De loper van ons elektrische maalkoppel weegt ruim 900kg., die van het door de wind aangedreven maalkoppel weegt zelfs bijna 1200 kg. Een steenkraan moet dus goed sterk zijn (en de mensen die hem bedienen ook, want het werkt op spierkracht).

Nu was onze steenkraan van beukenhout en deze was al aardig aangevreten door houtworm. Omdat de kraan dus al flink door deze vraat was verzwakt konden we er niet meer op vertrouwen en mochten we van gemeente Almelo een nieuwe steenkraan laten maken. De nieuwe is gemaakt van eikenhout door molenmaker Groot Wesseldijk.

Zodra de nieuwe steenkraan was gearriveerd hebben we hem meteen uitgetest en hij werkt naar behoren!


Meer logboeken:
2016-2017
2012-2013
2009-2011
 
 
momentje
momentje...