kopkopkopkop

Logboek 2012-2013

26 augustus 2013, brandweer oefening op de molen.

Een immense ladderwagen/hoogwerker voor de deur, brandweerauto's op het veldje bij de molen, overal liepen indrukwekkend uitziende brandweervrouwen en mannen. Heel imposant allemaal, maar van brand en rook was gelukkig geen sprake.
Het ging hierbij om een brandweeroefening.

Een molen is natuurlijk een geheel ander gebouw als de andere bouwwerken in de stad. Dit is voor de brandweer, zeker in noodsituaties een bijzondere uitdaging. Vandaar dat de brandweer graag eens een keer kwam oefenen.
Verdeeld in een aantal ploegen moesten de brandweerlieden brandhaarden en slachtoffers trachten te lokaliseren in de verduisterde molen. Dat gaat in een molen gepaards met extra risico vanwege de stijle trappen, soms openstaande luiken en allerlei obstakels.

Tegelijkertijd moest er een slachtoffer met de hoogwerker van de stelling gered worden. Om het nog realistischer te doen zijn heeft onze gewaardeerde vrijwilliger Harrie van Workum geheel vrijwillig de slachtofferrol op zich genomen. Gelukkig kwam hij ongedeerd op de begane grond.


Foto's: De Geleraaf - www.geleraaf.nl

Om zoveel mogelijk brandweermensen, zowel beroeps als vrijwilliger de kans te geven om in de molen ervaring op te doen wordt deze oefening de komende vier maandagavonden herhaald.

Klik hier voor foto's van de oefening van 2 september.

26 juni 2013, kinderen van basisschool De Wierde in Almelo bezoeken de molen

De kinderen van De Wierde waren voorlopig de laatsen van een reeks van ruim 150 kinderen die in het kader van het project "De Molenmuis" de molen in de afgelopen maanden kwamen bezoeken. Het Molenmuis project is speciaal voor kinderen uit groep 1 en 2 van de basisschool onmtwikkeld.
Onderdeel van dit project is een bezoek aan de molen. De kinderen staan dan vol verbazing te kijken hoe de molenaar zomaar de enorm hoge wieken in klimt om het zeil vast te maken. Maar gelukkig ging het allemaal goed mede dankzij de hulp van de kinderen die de touwtjes goed in handen hadden.
De molenaars op hun beurt stonden weer vol verbazing te kijken hoe probleemloos de leerlingen de trappen opgingen terwijl menig behulpzame moeder hulpeloos verzuchtte "Oh wat een steile trap en zo hoog, ik vind het wel eng hoor".

Terugkijkend kunnen we zeggen dat het heel leuke bezoekjes waren. De kinderen genoten en hebben veel geleerd. En ook voor ons molenaars was het een aangename ervaring om de kinderen rond te leiden.

Klik hier voor foto's van het bezoek van De Wierde.

25 mei 2013, een betere wind

Dankzij zeilmaker Henk Epskamp heeft de molen nu weer alle wind mee. Met nieuwe zeilen kan de molen de wind weer goed omzetten in draaikracht. De oude bejaarde tot melkchocolade kleur verschoten en gescheurde zeilen zijn na een heel verdienstelijke negentien jaren als hoogbejaarden ter ruste gegaan.
Onder leiding van Henk Epskamp hebben de molenaars in opleiding halsbrekende toeren uitgehaald om de nieuwe zeilen voor te hangen. Deze nieuwe diep bruine zeilen zijn nog lekker stug en daardoor nog wat onwillig voor de molenaars. Maar door een betere maatvoering kunnen we nu meer rendement uit de wind halen.

16 juli 2012, de nieuwe nieuwe wipstok is geplaatst, de molen kan weer draaien.

Na het plaatsen van de korte spruit is men nog enige tijd bezig geweest met afrondende werkzaamheden. Alles moest weer op zijn plek en goed vastgezet worden en moest de molen weer dicht worden gemaakt.
Dit is nu allemaal gebeurd. Met het plaasten van de wipstok is het werk aan de molen voorlopig klaar.
Voorlopig - want in de toekomst zal er nog wel meer moeten gebeuren en ook het normale onderhoud gaat gewoon door. Aan een molen is altijd wel wat te doen.
In elk geval hebben de molenmakers mooi werk geleverd en vanaf nu draaien we, als het weer het toelaat, weer elke woensdag en zaterdag.

Klik hier voor foto's

4 juli 2012, de nieuwe korte spruit is vandaag geplaatst

Molenmakers Huub en Daniël van de firma Groot Wessseldijk zijn flink bezig geweest om het plaatsten van de spruit voor te bereiden. Zo moest de kop van het rechter voeghout gerepareerd worden. De schimmel die de korte spruit had aangetast was ook enigszins in het voeghout gedrongen. Het aangetaste hout werd ruim weggestoken en de kop van het voeghout werd aangegoten met een kunsthars met fiberglas wapening.
Omdat de diverse onderdelen van de staartconsructie gedemonteerd waren was het nu de gelegenheid om deze eens goed na te lopen en ook aan de staart en schoren zijn hier en daar wat zwakke stukken hout vervangen door gezond hout. Zo gaat de molen weer een tijdje mee.

Wat nu nog rest is het plaatsen van de wipstok. De molen moet weer dicht; het achterkeuvelens (de achtergevel) wordt hersteld en de mastiek bedekking van de kap wordt weer netjes aangesloten op de korte spruit.

Klik hier voor foto's

26 juni 2012, de korte spruit wordt vervangen

We wisten al een tijd dat de korte spruit slecht was. Er zit boven het rechtervoeghout een enorm gat, het hout is hier geheel weggerot. Nu is het dan zover dat hij vervangen gaat worden. Ook voor de wipstok komt een nieuw exemplaar. Molenmakers van Groot Wesseldijk uit Lochem zijn nu bezig in onze molen.
De korte spruit is de balk aan de achterkant van de kap en rust op de uiteinden, de kopppen van de zogenaamde voeghouten. Klik maar op de foto hieronder.

Om de oude korte spruit te kunnen verwijderen moesten de achterkeuvelensstijlen worden doorgezaagd. De korte schoren en staart zijn verwijderd en de lange schoren zijn provisorisch opgehangen. De voeghouten worden nog gecontroleerd en eventueel gerepareerd. Als alles goed gaat dan wordt over enkele dagen de nieuwe spruit geplaatst.

Klik hier voor foto's

22 mei 2012, molenmuis

Vandaag kwamen de groepen 1 en 2 van basisschool De Triangel uit Almelo op bezoek. De kinderen hadden op school al van alles geleerd over de molen aan de hand van het verhaal over de molenmuis, een muis die in de molen komt wonen. Ze wilden nu natuurlijk de molen eens goed bekijken en vooral weten hoe de molenmuis er woont.
Het was een zeer geslaagd bezoek, zowel de kinderen, de begeleideres en de molenmakers hebben ervan genoten.

Dit bezoek was het eerste in het kader van het project "Molenmuis" en als zodanig een test. Vanwege de positieve ervaringen ermee zal het zeker een vervolg krijgen.
Voor meer informatie over "Molenmuis" klik hier.

Meer logboeken:
2016-2017
2014-2015
2009-2011
 
 
momentje
momentje...