kopkopkopkop

Logboek 2009-2011

17 december 2011, Midwinterhoornblazen

Zaterdag 17 december 2011 liet een groep midwinterhoornblazers hun tonen klinken vanaf de stelling van onze molen.

10 september 2011, Overijsselse Molendag

Zaterdag 10 september 2011 is de Overijsselse Molendag.
Korenmolen de Hoop heeft deze dag de deuren geopend van 10.00 tot 16.00 uur.
Lees hier meer.

Juli 2011, de molen wordt geschilderd

In de maand juli wordt de molen geschilderd. De schilders zijn donderdag 30 juni begonnen en ze denken enkele weken voor deze niet geringe klus nodig te hebben. Dit betekent voor ons molenaars dat we deze maand minder met de molen kunnen draaien. Wel wordt uiteraard onze hulp ingeroepen om de kap in de gewenste stand te kruien en het gevlucht telkens zo te zetten dat de schilders alle delen hiervan kunnen bereiken.


De molen is gedurdende de schilderswerkzaamheden op de normale openingstijden (zaterdag van 10.30 tot 15.00) gewoon geopend, zowel voor de meelverkoop als voor bezichtiging, hoewel u in dat laatste geval er rekening mee moet houden dat we misschien niet kunnen draaien en dat sommige delen van de molen beperkt toegangkelijk kunnen zijn.

14 mei 2011, Nationale Molen- en Gemalendag

Zaterdag 14 mei 2011 is het Nationale Molen- en Gemalendag.
Korenmolen de Hoop heeft deze dag de deuren geopend van 10.00 tot 16.00 uur.
Lees hier meer.

30 maart 2011, Peter Kamans neemt afscheid

Op woensdag 30 maart heeft onze molenaar en instructeur Peter Kamans afscheid van ons genomen vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Peter bemande de molen op maandag, dinsdag en woensdag. Er is vooralsnog geen vervanger voor hem en dat betekent dat de molen alleen nog op zaterdag geopend is.

Oktober 2010, nieuwe windborden

De molen staat er nu wat kaaltjes bij, zonder windborden. De huidige windborden zijn niet meer in goede staat. Ze begonnen te rammelen en ook het hout begon te vergaan. Daarom zijn ze eruit gehaald. Aan de hand van deze borden maakt molenaar Peter Kamans nu nieuwe. De gekozen houtsoort is western red cedar, een zeer lichte en duurzame houtsoort, zodat de borden weer jarenlang meekunnen. Over enkele weken hopen we ze te kunnen plaatsen.

30 juni 2010, klanten!

Woensdag 30 juni 2010, kwamen weer voor het eerst sinds tijden klanten met paard en wagen naar de molen om graan te laten malen.
We hopen dat er nog velen zullen volgen (hoewel het niet noodzakelijk is dat u met paard en wagen komt). Heeft u graan dat gemalen moet worden, dan staan wij, molenaars van De Hoop, klaar om dat voor u te doen.
Klik hier voor een foto-impressie.

8 mei 2010, Nationale Molen- en Gemalendag

Zaterdag 8 mei 2010 is het Nationale Molen- en Gemalendag.
Korenmolen de Hoop heeft deze dag de deuren geopend van 10.00 tot 16.00 uur.
Lees hier meer.

29 juli 2009, ongediertebestrijding

Vandaag was er een bedrijf gespecialiseerd in ongediertebestrijding in de molen. Tijdens werkzaamheden aan het spoorwiel en bovenwiel in het begin van dit jaar was er geconstateerd dat de bonte knaagkever zich in het bovenwiel had genesteld. Om dit zeer schadelijke diertje te vernietigen is vandaag het hele bovenwiel in plastic ingepakt en zal in deze plastic zak een gifgas worden gespoten. Na enige tijd (één   twee dagen) kan het plastic weer worden verwijderd en is het bovenwiel hopelijk voor lange tijd vrij van houtworm.

Juni 2009, maalkoppel verbeterd

In de maand juni is het door wind aangedreven maalkoppel grondig aangepakt. Zo werd het lichtwerk geheel vervangen. Het lichtwerk of paard is de constructie die de draaiende molensteen, de loper, draagt. Met het lichtwerk kan de afstand tussen de loper en de ligger worden ingesteld om zo de fijnheid van het meel te kunnen instellen. Het nieuwe paard is veel robuuster uitgevoerd als het oude en kan er weer jaren tegenaan. Ook aan de bovenkant van het maalkoppel is het nodige verbeterd. Een nieuwe veel zwaardere tapbalk, de balk waarin de steenspil is gelagerd, garandeert een veel rustiger loop van het gehele draaiende werk bij het malen. Tevens is het gehele maalkoppel iets opgeschoven zodat de steenspil zuiver vertikaal staat tijdens het malen.

Januari 2009, nieuwe kammen in het spoorwiel

Omdat er veel kammen van het spoorwiel in slechte staat waren hebben de vrijwilligers eind 2008 ze er allemaal uitgehaald. Vervolgens kwam in januari de molenmaker om het spoorwiel geheel van nieuwe kammen te voorzien. Dit is een uiterst secuur werkje en vergt het nodige vakmanschap.

Nieuwe kammen in het spoorwiel, de kammen moeten nog ingekort en afgerond worden Molenmaker Bert de Ruiter plaatst nieuwe kammen in het spoorwiel Nieuwe kammen in het spoorwiel

Tijdens de werkzaamheden aan het spoorwiel kwam ook aan het licht dat een aantal kammen van het bovenwiel aan vervanging toe was. Tevens bleek er hier en daar een zwakke plek in het hout zat. Deze gedeeltes zijn nu vervangen door nieuw sterk hout.

reparatie bovenwiel reparatie bovenwiel nieuwe kammen in het bovenwiel

Eind februari waren de werkzaamheden afgerond en kon er weer met de molen gedraaid worden.

Meer logboeken:
2016-2017
2014-2015
2012-2013
 
 
momentje
momentje...