kopkopkopkop

Welkom bij "De Hoop"

Korenmolen de Hoop, Almelo In het centrum van Almelo, aan de Nieuwstraat, vlak bij het station staat korenmolen De Hoop. Regelmatig draaien de wieken om de molenstenen het graan te laten malen. Is er geen wind dan kan er elektrisch gemalen worden.

Het beheer van de molen is in handen van stichting Windkorenmolen De Hoop Almelo.

Tweemaal per week, op woensdag en zaterdag stellen onze vrijwillige molenaars de molen open voor bezoekers en laten de molen draaien. Ze worden daaarin bijgestaan door groep enthousiaste vrijwilligers.
Tevens is de molen instructiemolen voor de opleiding van vrijwillige molenaars. Meer hierover leest u hier.

In de molen is een winkeltje waar diverse meelproducten te koop zijn. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling: "Van akker tot bakker".

Een bezoek aan de molen is zeker de moeite waard. Daarvoor nodigen we u dan ook van harte uit!


23 en 44 november 2018 Kerstmarkt
Op vrijdag 23 en zaterdag 24 november is het zover; de eerste kerstmarkt op het terrein van korenmolen de Hoop in Almelo! Onder de prachtig verlichte molen vindt u twee dagen lang (van 15:00 tot 21:00 uur) leuke, sfeervolle en gezellige houten kersthuisjes.

Het aanbod op de markt is van de lokale ondernemers. Ze komen allemaal uit Almelo en omstreken. Zo vindt u er gevestigde grote namen als de Zuivelhoeve en Mitra (Grobben), maar ook lokale bekende ondernemers als bijvoorbeeld Anteplioglu, Broodplank&zo en Tesk Kado&Decoratie. Ook interesse in een stand? Er is nog een handjevol standplaatsen beschikbaar!

De kerstmarkt is geheel non-profit en wordt georganiseerd door de ondernemersverenging Nieuwstraat. De leden van de ondernemersvereniging zullen aansluiten op dit evenement met een aantal leuke acties.


24 oktober 2018 Onderzoek de molen!
Op deze woensdag in de herfstvakantie kunnen kinderen, vaders en moeders, opa's en oma's en alle andere geïnteresseerden onze molen komen onderzoeken tussen 10.30 en 15.00 uur.

Ontdek hoe het lukt om een molensteen te laten draaien! Onderzoek hoe een molenaar de kap met de wieken kan verplaatsen om zoveel mogelijk wind te vangen. Zoek uit welke weg het graan volgt als het de molen in komt en het uiteindelijk meel wordt.

We zorgen voor opdrachten en potloden die je kunt gebruiken.
Voor jongere kinderen is het van belang een volwassene mee te nemen en dit samen te doen.
Er zijn op de verschillende zolders (verdiepingen) molenaars aanwezig om met je mee te denken en vooral ook om ervoor de zorgen dat je je veilig in de molen beweegt. Want het is een grote machine waarin je voorzichtig moet zijn.

Er wordt gezorgd voor koffie en thee (tegen een kleine vergoeding) en voor de kinderen op vertoon van de antwoorden limonade en een molenkoekje. Verder is er veel gezelligheid!
Kom samen met je broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje en ontdek zelf hoe de molen in elkaar zit en hoe deze werkt.

Tot ziens op woensdag 24 oktober tijdens deze speciale kinder-molen-onderzoeksdag!


2018 Jubileumjaar
We hebben dit jaar een jubileumjaar en het gaat om een 250-jarig jubileum. Als we dan terugrekenen komen we uit in 1768. Maar nu staan er op de baard van de molen twee jaartallen namelijk 1870 en 1994. Hoe zit dat dan met die 250 jaar?
Lees hier meer


Zaterdag 25 augustus 2018 – Uitdrogingsverschijnselen
Zaterdag waren we, molenaar, twee van onze vaste leerling-molenaars en twee gastleerlingen, die binnenkort bij ons examen gaan doen, bezig de molen klaar te maken om te gaan draaien. Nadat de molen op de wind was gekruid en was opgezeild werd de vang gelicht en begon de molen te draaien.
Op zo’n moment blijf je altijd even luisteren....
Lees hier meer


30 mei feestelijke start vernieuwing Nieuwstraat
Op woensdag 30 mei rond 18:30 uur vond de feestelijke start van de renovatiewerkzaamheden aan de nieuwstraat plaats.Korenmolen de Hoop, Almelo De feestelijkheden begonnen al rond 17:00 uur. Er waren een aantal kraampjes, er was koffie en limonade en pannenkoek. Voor de jeugd waren er springkussens. Het terrein rond de molen en de molen zelf waren feestelijk versierd met vlaggetjes.
Het officieële gebeuren begon toen burgemeester Arjen Gerritsen in de zandbak van het speeltuintje naast de molen een schat opgroef samen met enkele kinderen uit de buurt. De schat die ze opgroeven was een spiksplinernieuwe vlag van de het Nieuwstraatkwartier. Deze vlag werd aan de stelling van de molen gehangen als teken dat de vernieuwing van de nieuwstraat van start is gegaan.
Klik hier voor foto's

30 mei feestelijke start vernieuwing Nieuwstraat
De Nieuwstraat zal dit jaar geheel nieuw ingericht worden. Op woensdag 30 mei om 17.00 uur zal burgemeester Arjen Gerritsen de herstelwerkzaamheden feestelijk openen.
De feestelijkheden zullen op het terrein van Korenmolen De Hoop plaatsvinden. Bewoners en ondernemers uit de Nieuwstraat zijn voor dit feestje uitgenodigd maar belangstellenden zijn van harte welkom om de start van de vernieuwing van de Nieuwstraat met ons mee te vieren.

Zie ook de facebookpagina van het Nieuwstraatkwartier.


12 mei Nationale Molendag
Op Nationale Molendag zetten ruim 900 molens in Nederland hun deuren open voor bezoekers. Het thema dit jaar is: "Ontmoet de Molenaar".
Zoals op elke zaterdag is De Hoop open van 10:00 tot 16:00 uur. Op deze dag zijn er een aantal extra activiteiten:

En natuurlijk kunt u de molen bezoeken. Maak een praatje met onze molenaars, zij kunnen u veel vertellen over de geschiedenis van De Hoop en over het werken met een molen. Loop door de molen en proef de sfeer van eeuwenoude techniek.
Bij voldoende wind zal er gemalen worden.


Verandering van leverancier
Windkorenmolen De Hoop in Almelo is ingericht om veevoeder te malen. De meelproducten die wij in de winkel verkopen worden dan ook geleverd door een andere molen. Dit was altijd molen De Hoop in Hellendoorn. Vanwege veranderingen in de bedrijfsvoering is het voor De Hoop in Hellendoorn niet langer mogelijk om ons te bevoorraden. Dit betekende voor ons dat we op zoek moesten naar een nieuwe leverancier. Lees meer


Verruimde openingstijden
Vanaf woensdag 4 april zijn we wat eerder open en gaan 's middags een uurtje langer door. We zijn dan tot oktober elke woensdag en zaterdag open van 10:00 tot 16:00.


Almelo's Molenbier
de hoop's witte
de hoop's witte

Op Nationale Molendag 13 mei 2017 is het Almelo's Molenbier gepresenteerd. Het is een tarwebier volgens Duitse traditie gebrouwen, een zogenaamde Weizen. Gebrouwen met natuurzuivere grondstoffen, water, gerstemout, tarwemout, hop en gist. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5%. Het is uitsluitend te verkrijgen in de winkel van Korenmolen De Hoop.

 
 
momentje
momentje...