kopkopkopkop

Welkom bij "De Hoop"

Korenmolen de Hoop, Almelo In het centrum van Almelo, aan de Nieuwstraat, vlak bij het station staat korenmolen De Hoop. Regelmatig draaien de wieken om de molenstenen het graan te laten malen. Is er geen wind dan kan er elektrisch gemalen worden.

Het beheer van de molen is in handen van stichting Windkorenmolen De Hoop Almelo.

Tweemaal per week, op woensdag en zaterdag stellen onze vrijwillige molenaars de molen open voor bezoekers en laten de molen draaien. Ze worden daaarin bijgestaan door groep enthousiaste vrijwilligers.
Tevens is de molen instructiemolen voor de opleiding van vrijwillige molenaars. Meer hierover leest u hier.

In de molen is een winkeltje waar diverse meelproducten te koop zijn. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling: "Van akker tot bakker".

Een bezoek aan de molen is zeker de moeite waard. Daarvoor nodigen we u dan ook van harte uit!


Waarom willen we een molenschuur? In deze video leggen we het uit.


De molen is op 12 september geopend zoals gebruikelijk
Hoewel de organisatie van de Almelose Open Monumentendag heeft besloten dit evenement niet door te laten gaan en daardoor de indruk gewekt kan worden dat ook onze molen die dag gesloten is willen we u toch graag laten weten dat op 12 september de molen als gebruikelijk open is voor publiek.
Wel vragen we onze bezoekers zich te houden aan de geldende "Coronaregels". Houdt anderhalve meter afstand van elkaar en volg de aanwijzingen van onze vrijwilligers op. In geval van grote drukte kunnen we besluiten om tijdelijk de toegang te beperken.
U bent elke woensdag en zaterdag van harte welkom in de molen, ook op 12 september.


6 juni 2020 - Molen én molenwinkel weer open
Na een periode gesloten te zijn geweest in verband met de maatregelen rond het coronavirus is de molen weer open voor bezoek. U bent als bezoeker of klant weer van harte welkom.
We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent dat er slechts een beperkt aantal mensen tegelijk in de molen kan zijn en hanteren we een aantal regels om de hygiëne te bevorderen.
Daarom verzoeken we u de bij de ingang van de molen aangegeven aanwijzingen op te volgen.


Stichting Windkorenmolen De Hoop wil een bijgebouw realiseren
Korenmolen de Hoop, Almelo
De stichting wil naast de molen een aanbouw van ca. l0Om2 realiseren. ln deze ruimte willen we naast de noodzakelijke faciliteiten twee ruimten realiseren: een ontvangstruimte, waar groepen terecht kunnen voor informatie over de molen en een verblijfsruimte voor molenaars en vrijwilligers.

Lees hier meer


November - december 2019 Nieuwe kammen met een staartje...

Kammen in molenwielen bestaan uit een kop en een staart. Dat de nieuwe kammen in onze bonkelaar nog een extra staartje zouden krijgen hadden we niet verwacht.

De kammen van onze bonkelaar waren al lange tijd onze zorg. Veel kammen waren gespleten en we wisten dat er ooit wat aan gedaan moest worden. Vermoedelijke oorzaak van het splijten van de kammen was dat de kammen van het bovenwiel vooral met hun uiteinde op de zijkant van de bonkelaarkammen hun werk deden waardoor deze juist op een zwakkere plek zwaar bealast werden.

Korenmolen de Hoop, AlmeloOp 24 april 2019 klonk er tijdens het malen er gebonk uit de kap. Enkele kammen van de bonkelaar waren gebroken en een aantal was behoorlijk beschadigd. In overleg met gemeente Almelo, eigenaar van de molen, en onze molenmaker is toen besloten, gezien de staat van de overige kammen, om alles te vervangen.

Op 21 november kwamen de molenmakers naar Almelo om de nieuwe kammen te plaatsen. Tijdens deze werkzaamheden werd geconstateerd (wat we eigenlijk wel wisten) dat de afstand tussen bonkelaar en bovenwiel te groot was. Korenmolen de Hoop, AlmeloDaarom is besloten om het gehele bovenwiel enkele centimeters naar achteren te verplaatsen.

Nadat alle tweeëndertig kammen allemaal netjes waren geplaatst en in vorm gestoken dachten we dat de klus geklaard was. Helaas bleek dat de kammen van het bovenwiel niet meer tussen die van de bonkelaar pasten. Ergens in het verleden zijn de bovenwielkammen onjuist afgetekend waardoor deze nu te dik waren. Dit is waarschijnlijk de reden geweest waarom men de wielen wat verder uit elkaar heeft gezet wat echter tot beschadiging en vervolgens tot kambreuk heeft geleid. Uiteindelijk is besloten alle eenenzestig kammen van het bovenwiel op maat te maken, er moest op sommige plekken tot een centimeter hout af!

Korenmolen de Hoop, Almelo Korenmolen de Hoop, Almelo

Net voor Kerst was het werk gereed. Nu lopen de wielen voor het eerst sinds lange tijd zoals het hoort. Er kan weer gemalen worden in De Hoop.


13 oktober 2019 - Vrijwilligers gevraagd
Ons vrijwilligersteam bestaat uit molenaars, molenaars in opleiding en vrijwilligers. Wij laten de molen draaien, onderhouden deze, ontvangen bezoekers en geven rondleidingen. In ons winkeltje worden allerlei meelproducten verkocht. Iedereen doet dat waar hij of zij goed in is.
We hebben een heel gezellig team en iedereen vind het plezierig om zijn of haar steentje bij te dragen.
Voor onze winkel zoeken we met name voor op de zaterdag nog vrijwilligers. Naast verkoopwerkzaamheden gaat het om voorraadbeheer. Samen met de andere vrijwilligeras zijn er ook een aantal huishoudelijke taken.
Ben je geïnteresseerd en je wilt meer informatie neem dan contact op met Gerard Pigge (06-53247982) of kom eens tijdens openingstijden (wo. en za. van 10:30 tot 15:00) op bezoek in de molen om de sfeer te proeven en kennis te maken. We zien je graag komen.

 
 
momentje
momentje...